“Oorlog in de operatiekamer”

Lezing 1 september 2023:”Oorlog in de operatiekamer” Aanvang 20:00 uur in onze compagniesbar / veteranencare aan de panoven 10a te IJsselstein. Toegang is GRATIS

Het verhaal van eerste luitenant Maaike Hoogewoning, die twee keer als operatieassistent in een militair ziekenhuis in de Afghaanse stad Kandahar werkzaam was.

Ze vertelt over wat er gebeurt in dat ziekenhuis tijdens haar uitzending. Over haar inspanningen om samen met haar collega’s zieke en gewonde collega’s, maar ook Afghaanse burgers, te helpen met de beste geneeskundige hulp die zij kunnen leveren. Inspanningen waarbij zoveel verschillende emoties zich aandienen. “Het is zo dubbel, leven en dood, geluk en verdriet zo dicht bij elkaar”, schrijft ze in dit boek en laat dit gevoel de lezer op een open, maar indringende manier mee beleven.

Maaike toont ook hoe het dagelijkse leven op een militaire basis in een missie is en hoe met de dreiging en de spanning wordt omgegaan.

Zij laat zien wat dit kan doen met jezelf als militair, maar ook met het thuisfront, de familie thuis. Tijdens de uitzendingen stelde zij hen op de hoogte. Voor zo goed als ze kon. “Want hoe kan ik thuis vertellen dat ik een paar keer per dag op de grond moet gaan liggen omdat er raketten op de basis worden afgevuurd? Of hoe vertel ik dat er op één dag drie jonge Amerikaanse collega’s zijn overleden bij mij op de operatiekamer?

Ik wist dat ik in de hel op aarde terecht zou komen in Afghanistan, maar er daadwerkelijk dan ook zijn, zien, horen, ruiken en voelen, is toch echt een ander verhaal.”

Rondleiding kamp Vught (incl. lunch)

Zaterdag 9 september organiseert Stichting Veteranen IJsselstein samen met Peggy Adema en haar broer Niko een rondleiding op kamp Vught. Niko zal als gids ons alles vertellen en laten zien op kamp Vught.De rondleiding wordt geheel gratis door Niko aangeboden. We nemen vooraf een lunch af met twee belegde broodjes, krentenbol, worstenbroodje (ook vegetarisch) koffie/thee en vruchtensap. De kosten hiervoor zijn 15 euro per persoon.
Wil je mee? Dan kan je je aanmelden via de website
U betaalt gelijk voor de lunch en inschrijving. Deze is gelijk gegarandeerd. In het bedrag zit nog niet het vervoer. Na de aanmelding komen we hierop terug om dit gezamenlijk te regelen. (klik hier voor de kaart verkoop max 2 kaarten) 

Als de eerste 25 kaarten zijn verkocht kan je, je (gratis) inschrijven op de wachtlijst via bovenstaande link. Bij voldoende animo wordt er gekeken of er een tweede groep toegevoegd kan worden en onder welke bijdragen hieruit komt.

 Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In het kamp, dat in 1943 in werd gebruik genomen, hebben 32.000 gevangenen gezeten, waarvan er 749 in het kamp stierven. Een deel van de gevangenen werd kort voordat de Geallieerden het kamp in 1944 bevrijdden naar andere kampen verplaatst. 
In Kamp Vught werden onder andere joden, politiek gevangenen, Sinti en Roma zigeuners en verzetsstrijders gedetineerd. Gevangenen moesten producten voor de Duitse oorlogsindustrie, zoals knijpkatten en radio’s, maken. Ondanks hun zware omstandigheden wisten de gevangen zelfs in het kamp zelf nog verzet te plegen door de goederen die ze moesten maken te saboteren.Bunkerdrama
Kamp Vught was het toneel van veel wreedheden van de Duitse bezetter. Eén van de beruchtste gebeurtenissen is het bunkerdrama. Als vergelding voor een protest van de vrouwen in het kamp liet de kampcommandant op 15 januari 1944 vierenzeventig vrouwen in cel 115 – een bunker van 9 vierkante meter zonder ventilatie – opsluiten. Als de volgende ochtend de deur van de bunker weer open gaat, hebben tien vrouwen het niet overleefd. Museum en Monument
Tegenwoordig bevindt zich op het terrein van het voormalige kamp een herinneringscentrum, en zijn er een gevangenenbarak, drie wachttorens en de originele omheining, en cel 115 – waar het afschuwelijke bunkerdrama plaatsvond – gereconstrueerd naast de originele omheining. De executieplaats is sinds 1947 een nationaal monument met de namen van alle 329 mannelijke verzetsstrijders die er gestorven zijn.

Nieuwsbrieven

Vanaf nu zijn de nieuwsbrieven die worden verstuurd terug te lezen op onze website.
Veel lees plezier 😉

memoriam: Joop van Doorn

Afgelopen woensdag is de markante veteraan Joop van Doorn overleden. Joop deelde graag het verhaal van zijn persoonlijke ervaringen, op papier of nog liever in een persoonlijk gesprek. We gaan zijn aanwezigheid missen. De familie heeft gevraagd of wij een bijdrage met veteranen kunnen leveren met het dragen van de kist. Als je wilt deelnemen aan de begrafenis a.s. donderdag dan horen wij dit graag via info@veteranenijsselstein.nl of via de whatsapp.