Rondleiding kamp Vught (incl. lunch)

Zaterdag 9 september organiseert Stichting Veteranen IJsselstein samen met Peggy Adema en haar broer Niko een rondleiding op kamp Vught. Niko zal als gids ons alles vertellen en laten zien op kamp Vught.De rondleiding wordt geheel gratis door Niko aangeboden. We nemen vooraf een lunch af met twee belegde broodjes, krentenbol, worstenbroodje (ook vegetarisch) koffie/thee en vruchtensap. De kosten hiervoor zijn 15 euro per persoon.
Wil je mee? Dan kan je je aanmelden via de website
U betaalt gelijk voor de lunch en inschrijving. Deze is gelijk gegarandeerd. In het bedrag zit nog niet het vervoer. Na de aanmelding komen we hierop terug om dit gezamenlijk te regelen. (klik hier voor de kaart verkoop max 2 kaarten) 

Als de eerste 25 kaarten zijn verkocht kan je, je (gratis) inschrijven op de wachtlijst via bovenstaande link. Bij voldoende animo wordt er gekeken of er een tweede groep toegevoegd kan worden en onder welke bijdragen hieruit komt.

 Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. In het kamp, dat in 1943 in werd gebruik genomen, hebben 32.000 gevangenen gezeten, waarvan er 749 in het kamp stierven. Een deel van de gevangenen werd kort voordat de Geallieerden het kamp in 1944 bevrijdden naar andere kampen verplaatst. 
In Kamp Vught werden onder andere joden, politiek gevangenen, Sinti en Roma zigeuners en verzetsstrijders gedetineerd. Gevangenen moesten producten voor de Duitse oorlogsindustrie, zoals knijpkatten en radio’s, maken. Ondanks hun zware omstandigheden wisten de gevangen zelfs in het kamp zelf nog verzet te plegen door de goederen die ze moesten maken te saboteren.Bunkerdrama
Kamp Vught was het toneel van veel wreedheden van de Duitse bezetter. Eén van de beruchtste gebeurtenissen is het bunkerdrama. Als vergelding voor een protest van de vrouwen in het kamp liet de kampcommandant op 15 januari 1944 vierenzeventig vrouwen in cel 115 – een bunker van 9 vierkante meter zonder ventilatie – opsluiten. Als de volgende ochtend de deur van de bunker weer open gaat, hebben tien vrouwen het niet overleefd. Museum en Monument
Tegenwoordig bevindt zich op het terrein van het voormalige kamp een herinneringscentrum, en zijn er een gevangenenbarak, drie wachttorens en de originele omheining, en cel 115 – waar het afschuwelijke bunkerdrama plaatsvond – gereconstrueerd naast de originele omheining. De executieplaats is sinds 1947 een nationaal monument met de namen van alle 329 mannelijke verzetsstrijders die er gestorven zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *